Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Новини громади

04 Лютого, 2018 р., 21:39
Народний ХПК "Фольклорний переспів" НД с.Гусаків прийняв участь в Різдвяному фестивалі у м.Судова Вишня. На святі були присутні також начальник відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту Шегинівської сільської ради Клемра Мар’яна Ігорівна та методист Пилипяк Тетяна Ігорівна.
04 Лютого, 2018 р., 21:32
Яблучне святкування У с. Гусаків  (Шегинівської ОТГ)  збереглася традиція, яку здавна передавали з покоління в покоління. На Водохрестя тут прийнято одягати святкову ялинку і не просто одягати, а щедро прикрашати її яблуками. Цією роботою займаються неодружені хлопці та незаміжні дівчата. Таку ялинку обов’язково освячують в церкві. А потім розпродують яблука, найдешевшими вважаються нижні яблука, а найдорожче – яблуко з вершечка. «На Йордан, на Велію вбиралосі ялинку. А на Йордань увечір несли її до клубу і в клубі спродували…», – Даниїла Галун, 1930 р. н. «Сосну вбирали… на зимові свєта, на Йордань… Ялинку несли до читальні, вбрана ціла ябками… Перед тим несли до церкви», – Ольга Заяць, 1928 р. н. Ялинка має бути міцна, щоб витримати багато яблук. Зрубане дерево зв’язують, так щоб вийшли т. зв. «куполи». А вже потім щільно чіпляють яблука. З цією традицією пов’язують легенду, яку переповідають в селі. Кажуть, коли народився Ісус, прості люди не мали що Йому принести, тому зрубали сосну. Та поки вони донесли її, вона була повністю вкрита яблуками. «А в нас ще несуть ялинку на свєта, на різдвяні, на Йордань. Ви жеби виділи яка ялинка… Берут в когось вбирают, гет десь дальше, щоби ту ялинку нести. Колись за польської (влади, – авт.) несли ялинку, то такий хлопець бив, він сі називав Стефко. Він пив бензину і шпув (плював, – авт.), була така зроблена макітра з лену… І він на ню шпув і то горіло, а та ялинка освічена була… А народу з усіх сіл довкола було. Так нігде не вбирають, як тут в нас», – розповідає Даниїла Галун.  Ось така цікава традиція збереглася в Гусакові. Сьогодні молодь села і далі прикрашає та освячує ялинку. Вважається, якщо подарувати дівчині верхнє яблуко, то це прирівнюється до освідчення. Тому і зараз святкові яблука найчастіше розкуповують.
04 Лютого, 2018 р., 21:16
    Напередодні Старого Нового року у Народному домі с. Шегині відбулося театралізоване дійство «Де коза ходить, там жито родить» за участю Народного ХПК « Фольклорний переспів»
04 Лютого, 2018 р., 21:00
Гарне Різдвяне дійство,яке об‘єднало Шегинівську ОТГ у спільній коляді,щедрівці та віншуваннях «Україна колядує,колядує вся земля» відбулося у Народному домі с.Буців.
04 Січня, 2018 р., 12:00
7 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла Закон про Державний бюджет України на 2018 рік. Цим законом встановлено підвищення мінімальної зарплати з 1 січня до 3723 гривень.
27 Грудня, 2017 р., 13:11
Рішення Шегинівської сільської ради № 7 від 21.12.2017р. "Про сільський бюджет Шегинівськї об'єднаної територіальної громади на 2018  рік"
13 Жовтня, 2017 р., 10:51
ДОРОГА ШЕГИНІВСЬКА ГРОМАДО!
29 Вересня, 2017 р., 10:34
                                     

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь