Стандарти НАССР в закладах освіти.

Дата: 31.01.2022 14:43
Кількість переглядів: 1687

З 1 січня 2022 року у всіх школах України з'явилось оновлене меню зі 160 страв, з меншою кількістю солі, цукру та жирів. При цьому збільшено кількість споживання м'яса, риби, молока, свіжих продуктів та фруктів.

 Держспоживслужба інформує що не можна готувати для школярів.

У всіх шкільних їдальнях з 1 січня зобов’язані:

зменшити кількість цукру у 2 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;

зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;

збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;

збільшити кількість молочних продуктів;

збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м’яса по 70, 100 або 120 грамів кожна, залежно від віку дітей.

Які продукти можна, а що не варто:

приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;

картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;

відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;

салати треба заправляти перед видаванням;

перевагу потрібно надавати продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);

надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;

м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;

насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказуватив меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;

сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;

сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;

питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Що заборонено продавати у шкільних буфетах

У шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів, а також газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.

Головний спеціаліст Мостиського управління                          І. Санницький

 ГУ Держпродспоживслужби

У Львівській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь