Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

БОТУЛІЗМ ТА ЯК ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ

Дата: 11.06.2024 10:36
Кількість переглядів: 27

       Як попередити захворюваність на ботулізм 

    В Україні останнім часом почастішали випадки захворювання на ботулізм.  Переважно люди потрапляли на лікарняне ліжко після вживання риби домашнього приготування та консервів. З початку року в Україні зареєстровано 28 постраждалих від ботулізму, з них 3 людини померли. У Львівській області на ботулізм захворіли 7 осіб. Причиною захворювання послужили консервована продукція (м’ясо, гриби), риба солена домашнього приготування  та ймовірно консерви рибні (тунець) промислового виробництва. Невтішні  факти вказують на те, що люди продовжують нехтувати правилами безпечного харчування  та наражають себе на смертельну небезпеку.

     Нагадаємо,  ботулізм – тяжке харчове отруєння,  зумовлене    споживанням продуктів, що містять ботулотоксиниТоксин який виробляє мікроб  ботулінус  –  смертельна отрута, у 375 разів сильніша за отруту гримучої змії.

    Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів: всі ті продукти, які піддалися забрудненню грунтом або забрудненню  вмістом  кишечника  тварин, риб і птахів,  і містять в собі спори збудника ботулізму.

    З настанням літнього сезону збільшується виникнення випадків гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Саме у теплий період року серед населення та відпочиваючих найчастіше реєструють захворювання на ботулізм, пов'язані із вживанням рибної продукції домашнього приготування, придбана в місцях стихійної торгівлі та "з рук". Внаслідок споживання соленої, в'яленої чи копченої риби, що містить отруйні речовини (токсини), може виникнути захворювання на ботулізм.

    Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Токсин може  розвинутись  в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Консервовані гриби теж можуть викликати ботулізм, особливо, коли вони були попередньо погано промиті. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

    Симптоми ботулізму: порушення близького зору ( ви не можете читати текст, але добре бачите предмети);сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;запаморочення; короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); ураження м’язів шиї та кінцівок.

     Симптоми  найчастіше з’являються поступово, тому людина може несерйозно поставитися до перших проявів хвороби. Якщо з’явилась  найменша  підозра на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаряНенадання  захворівшому  своєчасної кваліфікованої допомоги,  може привести до смерті.

     Щоб не захворіти ботулізмом  їжу треба готувати тільки із  доброякісних продуктів. Не консервувати в домашніх умовах ( без наявності автоклава) м’ясо та рибу. Гриби, овочі, фрукти перед консервуванням  необхідно старанно промити і витримати  рецепти консервування. Не варто консервувати гриби у герметично закритих банках, їх краще солити і зберігати при температурі не вище 0-30С. Якщо при зберіганні домашніх консервів кришка здулася (“бомбаж”) або вміст банки має змінений запах, колір – це свідчить про недоброякісність продукту. Категорично заборонено не то що їсти, а навіть куштувати такі консерви, щоб оцінити їх смак. Це дуже небезпечно.

 Бережіть своє здоров’я, попереджайте своїх рідних та знайомих  про небезпеку вживання недоброякісних продуктів .

 

 Помічник  лікаря - епідеміолога  відділу державного нагляду 

 за дотриманням санітарного законодавства   Яворівського районного управління

 ГУ Держпродспоживслужби у  Львівській обл.                                                                    Галина  ГРИНЧИШИН      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь