Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поводження з побутовими відходами

Дата: 14.05.2024 11:34
Кількість переглядів: 80

ПОВОДЖЕННЯ З ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ - Охтирка портал міста

          Питання поводження з побутовими відходами у сучасному світі є дуже актуальним. Адже зі зростанням споживчих можливостей населення збільшується й кількість відходів, що утворюється. На сучасному етапі розвитку суспільства кожна людина, за даними статистики, в середньому за одну добу створює від 2 до 3 кг твердих побутових відходів. Їх утилізація у невстановлених місцях видалення відходів приводить до утворення стихійних сміттєзвалищ. Саме вони є одним зі основних джерел забруднення навколишнього середовища.

        Неправильне поводження з відходами негативно позначається не тільки на довкіллі, а й на здоров’ї населення. Жоден із таких самовільно створених пунктів скидання відходів не обладнаний відповідним чином, тож продукти гниття і розпаду потрапляють у ґрунт та ґрунтові води. Фільтрація забруднюючих речовин із цих сміттєзвалищ іде в підземний водоносний горизонт, потрапляє в колодязі та свердловини, з яких люди п’ють воду. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто призводить до займання, в результаті чого вивільняються небезпечні, а часом і канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини. Зазначимо, що дим від горіння сміття містить у своєму складі оксид азоту, чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин. А з тліючого листя і бадилля виділяється бензопірен, що здатний викликати у людей онкологічні захворювання. 

       Крім того, такі смітники – це середовище для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та носіями різних інфекційних захворювань: лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума тощо. 

Відтак, відповідно до Закону України «Про відходи» та державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.06.1996 № 173, забороняється влаштування неорганізованих звалищ для побутових і промислових відходів. 

     Благоустрій – це візитна картка кожного населеного пункту. Тож, не будьмо байдужими, бережімо навколишнє середовище та своє здоров’я!

 

        Помічник  лікаря - епідеміолога  відділу державного нагляду

       за дотриманням санітарного законодавства   Яворівського районного управління

       ГУ Держпродспоживслужби у  Львівській обл.                                                                Галина  ГРИНЧИШИН      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь