Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обираймо шкільне приладдя - безпечно.

Дата: 31.08.2023 09:58
Кількість переглядів: 55

  Початок навчального року – це хвилюючий час для школярів, позначений новими можливостями та новими враженнями. Коли учні готуються розпочати свою освітню подорож, вибір правильного шкільного приладдя стає найважливішим завданням. Вибір шкільного приладдя може суттєво вплинути на навчальний процес учня, організацію та загальний комфорт під час навчання. У цій статті Головне Управління Держпродспоживслужби у Яворівському  районі  надає поради, які слід враховувати при виборі шкільного приладдя.

Одним з перших аспектів, на які варто звернути увагу, є якість та безпечність матеріалів шкільного приладдя. Також наголошуємо, що Державній санітарно-епідеміологічній експертизі підлягає вся друкована продукція для дітей, в тому числі та, яка імпортується до України.

Під час придбання канцелярських товарів обов’язково звертайте увагу: -

папір в дитячих зошитах,  повинен бути виготовлений  з цупкого, непрозорого, матового, в міру білого і приємного для ока паперу та без сторонніх включень залишків деревини, волокон, темних плям, це правило розповсюджується так само і на альбоми малювання та креслення.

Важливу роль відіграє і лініювання. Тому, вибираючи зошит, перевірте, щоб усі лінії в ньому були чітко продруковані, рівні, без перекосів, однакової товщини і збігалися на розворотах. Крім того, допускають лише чотири кольори ліній - фіолетовий, зелений, блакитний та сірий, поля-червоні. Не забудьте про маркування, подивіться, чи вказані на зошиті: назва та адреса країни-виробника та/або імпортера, інформація про сертифікацію, товарний знак, артикул, штрих-код. Ручка має бути легкою, поверхня ручки повинна бути ребристою, щоб її можна було зручно тримати та вона не була слизькою. Якісні ручки, олівці, фломастери та пензлики забезпечать зручність та точність під час письма та малювання. Також важливо, щоб канцтовари були виготовлені з безпечних для здоров’я матеріалів. Таке приладдя як лінійка, транспортир обирайте з гнучкого пластику, вони міцніші. Розмітка одиниць довжини повинна бути чітка, добре видима. Що ж стосується книжок, навчальних посібників, то матеріали, що використовують для виготовлення видань для дітей,  повинні відповідати вимогам  нормативних  документів,  які погоджено МОЗ України.  Також звертаємо увагу, що відповідно до правил “Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей”:Загальна вага підручників із розрахунку на  один навчальний день у комплекті з шкільним приладдям, без ваги  ранця або портфеля,  не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм перенесення учнями ваги на відстань до 3 км:- I-II класи – 1,5 – 2,0 кг;III-IV класи – 2,0 – 2,3 кг;V-VI класи – 2,3 – 3,0 кг;VII-VIII класи – 3,0 – 3,5 кг;IX-XI(XII) класи – 3,5 – 4,5 кг.Вага кожного підручника не  повинна  перевищувати:Для:I-II класів – 300 г;III-IV класів – 350 г;V-VI класів – 450 г;VII-X класів – 500 г;XI-XII класів – 600 г.Збільшення ваги підручника можливе, але не більше ніж на 20 %. Не рекомендується випускати підручники,  які  розраховані  на  декілька  років  навчання або суміщення  програм  різних років навчання. Зазначені обмеження не розповсюджуються  на  навчальну  літературу,  що  призначена   для домашнього читання.

      Для збереження здоров’я  дитини при виборі шкільних портфелів та рюкзаків  потрібно звертати увагу, насамперед, на відповідність певним санітарно-гігієнічним вимогам. Спинка шкільного ранця повинна бути жорсткою (на етикетці повинно бути зазначено, що ранець має ортопедичну спинку), але при цьому мати м’яку підкладку, щоб дитині було зручно носити ранець. Така ж підкладка повинна бути  на лямках, інакше вони будуть врізатися в плечі. Лямки обов’язково повинні регулюватися по довжині і не розтягуватися, оскільки тільки з їх допомогою необхідно правильно розташувати ранець на спині. Оптимальна ширина лямок 4-5 см.

Вибір шкільного приладдя для школярів – важливий крок у забезпеченні їх успішності та комфорту під час навчання. Якість матеріалів, функціональність, зручність у використанні є ключовими аспектами, які слід враховувати. Пам’ятайте, що правильно підібрані канцтовари можуть стати важливим інструментом у розвитку та навчанні вашої дитини.

  

 

    Помічник  лікаря - епідеміолога 

     відділу державного нагляду за дотриманням

     санітарного законодавства

     Яворівського районного управління

     ГУ Держпродспоживслужби у  Львівській обл.                                                      Галина  ГРИНЧИШИН                  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь