Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Використання домашньої консерваціі.

Дата: 24.01.2023 16:32
Кількість переглядів: 192

Чим небезпечна домашня консервація? | GreenPost

Використання домашньої консерваціі.


 Домашні консервовані продукти можуть стати смертельно небезпечними для людини. Недотримання технології при закрутках  і використанні  неякісної сировини і інгредієнтів – все це може викликати серйозні захворювання.

Недостатньо чиста банка, кришка, вода, брудні руки, погано помиті овочі та фрукти – все це може сприяти попаданню в консервування ботулотоксину.

Ця отрута - одна з найсильніших на планеті, які виробляють мікроорганізми. Вживання в їжу продуктів з ботулотоксинами викликає розвиток ботулізму. Щорічно це захворювання призводить до смерті десятки людей.

Як підкреслюють медики, навіть незначна кількість збудника ботулізму в організмі людини може спровокувати незворотні наслідки. Від руйнування нервової системи до летального результату.

Мікроорганізмам ботулізму досить відсутності повітря і кімнатної температури, щоб дуже швидко розмножуватися.

Якщо прокип'ятити продукти після консервації, то і це не врятує від смертельної небезпеки. Менш небезпечними ці мікроорганізми не стануть, оскільки вони спокійно переносять високі температури.

Щоб уникнути зараження продуктів при домашньому консервуванні, рекомендується використовувати спеціальні стерилізатори (автоклав).

У закрутках обов'язково повинна бути кислота - вона завадить розмножуватися токсинам.

У ягодах і фруктах достатньо натуральної кислоти, а ось в продуктах з низькою кислотністю мікроорганізми (анаероби) почнуть розмножуватися дуже швидко.

Такий  вміст банки постоявши деякий час в теплому приміщенні, стане справжньою "бомбою" уповільненої дії.

Важливо! Якщо консерва або кришка банки  роздулися – це вже говорить про те, що там є токсини. Найчастіше мікроби ніяк себе не проявляють і продукти не змінюють свій вигляд, запах або зовнішній вигляд.

 Провідний фахівець відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Яворівського РУ ГУ ДПСС у Л/о                                Васьків Роман


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь