Шегинівська територіальна громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Використання домашньої консерваціі.

Дата: 24.01.2023 16:32
Кількість переглядів: 217

Чим небезпечна домашня консервація? | GreenPost

Використання домашньої консерваціі.


 Домашні консервовані продукти можуть стати смертельно небезпечними для людини. Недотримання технології при закрутках  і використанні  неякісної сировини і інгредієнтів – все це може викликати серйозні захворювання.

Недостатньо чиста банка, кришка, вода, брудні руки, погано помиті овочі та фрукти – все це може сприяти попаданню в консервування ботулотоксину.

Ця отрута - одна з найсильніших на планеті, які виробляють мікроорганізми. Вживання в їжу продуктів з ботулотоксинами викликає розвиток ботулізму. Щорічно це захворювання призводить до смерті десятки людей.

Як підкреслюють медики, навіть незначна кількість збудника ботулізму в організмі людини може спровокувати незворотні наслідки. Від руйнування нервової системи до летального результату.

Мікроорганізмам ботулізму досить відсутності повітря і кімнатної температури, щоб дуже швидко розмножуватися.

Якщо прокип'ятити продукти після консервації, то і це не врятує від смертельної небезпеки. Менш небезпечними ці мікроорганізми не стануть, оскільки вони спокійно переносять високі температури.

Щоб уникнути зараження продуктів при домашньому консервуванні, рекомендується використовувати спеціальні стерилізатори (автоклав).

У закрутках обов'язково повинна бути кислота - вона завадить розмножуватися токсинам.

У ягодах і фруктах достатньо натуральної кислоти, а ось в продуктах з низькою кислотністю мікроорганізми (анаероби) почнуть розмножуватися дуже швидко.

Такий  вміст банки постоявши деякий час в теплому приміщенні, стане справжньою "бомбою" уповільненої дії.

Важливо! Якщо консерва або кришка банки  роздулися – це вже говорить про те, що там є токсини. Найчастіше мікроби ніяк себе не проявляють і продукти не змінюють свій вигляд, запах або зовнішній вигляд.

 Провідний фахівець відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Яворівського РУ ГУ ДПСС у Л/о                                Васьків Роман


« повернутися

Код для вставки на сайт