« Харчове отруєння : перша допомога, профілактика ».
Харчове отруєння: перша допомога, профілактика.
Причиною інфекційного харчового отруєння може стати їжа, заражена патогенними бактеріями (вживання прострочених продуктів; недотримання правил гігієни під час вживання їжі тощо).
Характерні симптоми отруєння: нудота, блювання, загальне нездужання та слабкість, лихоманка, підвищена температура тіла, діарея. Зазвичай, перші ознаки харчового отруєння з’являються через 2 години після вживання несвіжого продукту.
Перша допомога при отруєнні
Необхідно видалити зі шлунка їжу, що отруює організм (промити шлунок слабким розчином теплої води та харчової соди). Після цього слід прийняти активоване вугілля (сорбенти). Також потрібно пити багато чистої кип’яченої води, адже під час отруєння відбувається зневоднення організму. Оскільки хворий відчуває загальну слабкість, першу добу слід дотримуватись постільного режиму та вживати тільки рідкі каші.
Профілактика харчових отруєнь:
обов’язково мийте руки перед приготуванням чи прийомом їжі;
ретельно мийте обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати використовувати їх для приготування страв;
використовуйте тільки свіжі продукти;
дотримуйтесь технології приготування страв;
для вживання овочів, зелені та фруктів у свіжому вигляді, замочуйте їх у розчині соди (1 ст. ложка харчової соди на 1 л води) на 10 хвилин, а потім промивайте під проточною водою. Це допоможе позбутись бактерій;
не купуйте продукти з пошкодженою упаковкою чи прострочені продукти;
не кладіть сире та приготоване м’ясо на одну тарілку;
зберігайте продукти при температурі не вище +5?С (холодні готові страви – не більше 2 діб; розігріту їжу – не більше 2 годин);
не вживайте консервацію з роздутих, деформованих банок.
Пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету.
Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться.
Помічник лікаря - епідеміолога
Мостиського відділу Яворівського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби у Львівській обл. Галина ГРИНЧИШИН