Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шкода нітратів в продуктах – чим вони небезпечні для людини?

Дата: 28.06.2022 10:17
Кількість переглядів: 793

      Шкода нітратів в продуктах – чим вони небезпечні для людини?

     У світі з кожним роком все менше і менше овочів і фруктів, про які можна сказати – екологічно чисті на 100 відсотків. Якщо тільки ці продукти не надходять на наші столи безпосередньо з наших городів (і то – гарантії на чистоту грунту ніхто не дасть). Як же захиститися від нітратів, і наскільки вони можуть бути небезпечні?
    Що таке «нітрати», з чим їх «їдять» і звідки вони беруться в наших овочах і фруктах?

    Постійно звучить сьогодні термін «нітрати» передбачає наявність солей азотної кислоти безпосередньо в овочах і фруктах. Як відомо, рослини беруть з грунту набагато більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. Як наслідок, синтез нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, решту ж нітрати потрапляють в наші організми з овочами прямо в чистому вигляді

    У чому небезпека?

    Частина нітратів виводиться з організмів, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити), в результаті чого…

  1. Погіршується насичення клітин киснем.
  2. Відбуваються серйозні збої в обміні речовин.
  3. Слабшає імунітет.
  4. Відбувається дестабілізація нервової системи.
  5. Знижується кількість вітамінів, що надходять в організм.
  6. З`являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою.

    При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами з усіма  наслідками.

      Що стосується вмісту нітратів в овочах-фруктах – воно скрізь різне:

      Найнижчу кількість (до 150 мг / кг): в помідорах і солодкому перці, в картоплі, пізньої морквині і горосі, в часнику і ріпчастій цибулі.

Середнє (до 700 мг / кг): в огірках, кабачках та гарбузі, в ранній морквині, в осінній цвітній капусті і патисон, в пізньої білоголової капусти і щавлі, в відкритому грунті зеленій цибулі, в цибулі-порею і коренях петрушки.

Висока (до 1500 мг / кг): в столовому буряку і броколі, в ранньої білокачанної / цвітній капусті, в кольрабі та кореневому селері, в хроні, ріпі і редьці (відкритому грунті),  в зеленій цибулі, і ревені.

Максимальна (до 4000 мг / кг): в листової буряку і шпинаті, в редисці та кропі, в салаті і селері, в пекінській капусті, листках петрушки.

Також кількість нітратів буде залежати від виду овочів, від часу дозрівання (ранні / пізні), від грунту (відкритий, парник) та ін. Наприклад, рання редиска, висмоктує з ґрунту нітрати разом з вологою – лідер по нітратів (до 80%).

Для визначення кількості нітратів в купуються нами овочах / фруктах існує кілька методів.

  1. По-перше, портативні нітрат-тестери. Такий прилад коштує недешево, на зате визначити шкоду овочів можна прямо на ринку, не відходячи від прилавка. Потрібно просто увіткнути прилад в овоч чи фрукт і оцінити вміст нітратів на електронному дисплеї. Дані про норму нітратів запам`ятовувати не доведеться – вони вже є в базі пристрою. Багато, які прикупили собі такі корисні пристрої були вкрай здивовані, коли при перевірці простий морквини прилад «зашкалював» на наявність нітратів.
  2. По-друге, тест-смужки. З їх допомогою можна перевірити овочі безпосередньо вдома. Слід розрізати овоч, прикласти до нього смужку і дочекатися результату. Якщо нітратів багато – смужка підтвердить цей факт інтенсивним кольором індикатора.
  3. Ну, і по-третє – народні методи визначення вмісту нітратів в продуктах.

Більшість споживачів визначають шкідливі овочі / фрукти виключно за певними ознаками «нітратні», орієнтуючись на їх зовнішній вигляд:

  Занадто рівні розміри овочів на прилавку (наприклад, коли всі помідори «як на підбір» – рівненькі, яскраво-червоні, гладенькі, одного розміру).

  Відсутність солодкого смаку (мовчазний смак) у баштанних (дині, кавуни), а також недозрілі насіння в них.

  Білі і тверді прожилки всередині томатів. Світліша в порівнянні з шкіркою м`якоть.

  Рихлість огірків, швидке їх пожовтіння при зберіганні, жовті плями на шкірці.

  Занадто велика морквина ( «снаряди») і дуже світле забарвлення, біляві серцевинки.

  Занадто темна або занадто «соковито-зелена» забарвлення зелені, її швидке підгнивання при зберіганні і неприродно довгі стебла.

  Крихкість листя салату, наявність коричневих кінчиків на них.

  Темний колір верхнього листя капусти, занадто великий розмір, розтріскування качанів.    Чорні плями і темні точки на листі (грибок нітратної капусти).

  Прісний смак груш і яблук.

  Відсутність солодощі в смаку у абрикосів, персиків і схильність фруктів до розтріскування.

Занадто великий розмір ягід винограду.

  Рихлість картоплі. При відсутності нітратів в бульбах лунає хрускіт від натискання нігтем.

Закручені хвостики у буряка.
Як позбутися від нітратів в продуктах – 10 вірних способів

Найголовніша порада – купувати, по можливості, перевірену продукцію зі свого регіону, а не привезену здалеку. А ще краще – вирощувати самостійно. На крайній випадок – носити з собою тестер і перевіряти всі продукти на місці.

Усунути нітрати повністю з продуктів у вас не вийде (це неможливо), але знизити їх кількість в їжі цілком реально.

         Основні способи нейтралізації нітратів:

Очищення фруктів і овочів. Тобто, зрізаємо все шкурки, хвостики та ін. А потім ретельно миємо.

Вимочування у звичайній воді протягом 15-20 хвилин. Такий метод обробки зелені, листових овочів і молодої картоплі (овочі слід нарізати перед замочуванням) знизить кількість нітратів на 15%.

Варка. При варінні також «вийде» велика кількість нітратів (до 80 відсотків – у картоплі, до 40 – у буряку, до 70 – у капусти). Мінус – нітрати залишаються в бульйоні. Тому 1-й бульйон рекомендується зливати. Причому, зливати гарячим! При охолодженні все нітрати «повернуться» з бульйону назад в овочі.

Закваска, засолювання, консервування овочів. При засолюванні нітрати зазвичай перекочовують (здебільшого) в розсіл. Тому самі овочі стають більш безпечними, а розсіл просто зливають.

Жарка, гасіння і приготування на пару. В цьому випадку зниження нітратів відбувається за все на 10%, але і це краще, ніж нічого.

Прийом аскорбінової кислоти перед вживанням нітратних овочів. Вітамін С загальмує основу в організмі нітратів.

Додавання гранатового соку або лимонної кислоти до овочів в процесі приготування обіду. Такі компоненти мають властивість знешкоджувати нітратні шкідливі сполуки. Також можна використовувати брусницю та журавлину, яблука, яблучний оцет.

Вживання тільки свіжих овочів і соків. Після доби зберігання (навіть в умовах зберігання в холодильнику) нітрати можуть перетворюватися в нітрити. Особливо це стосується натуральних свіжих соків – їх потрібно пити відразу!

Вживання нарізаних овочів / фруктів відразу після приготування. При їх зберіганні (особливо в теплому місці) також відбувається перетворення нітратів в нітрити.

Варка і гасіння овочів повинні відбуватися БЕЗ кришки (Це найбільше стосується кабачків, буряка і капусти).

              І більш конкретно:

Зелень перед приготуванням ставимо в воду «букетом» на пару годин під пряме сонячне світло. Або просто замочуємо у воді на годину.

Овочі ріжемо кубиками і замочуємо у воді 2-3 рази по 10 хвилин (Вода кімнатної температури).

Овочі не розморожуємо (Кладемо в каструлю прямо з морозилки, бажано зберігати вже нарізаними) або розморожуємо в мікрохвильовці відразу перед приготуванням.

Зрізаємо зелені ділянки з картоплі і моркви (повністю!).

На 1,5 см з двох сторін обрізаємо огірки, кабачки, баклажани, томати, цибулю і буряк.

Знімаємо 4-5 верхніх листів з капусти, викидаємо качана.

Моєму овочі в содовому розчині і ретельно обполіскувати водою (на 1 л води – 1 ст / л).

 Не використовуємо в їжу стебла зелені – Тільки листя.

Картоплю на годину замочуємо в холодну воду (Не забуваємо його нарізати).

Зливаємо перший бульйон при варінні.

Намагаємося якомога рідше використовувати занадто жирні заправки для салатів (Вони сприяють перетворенню нітратів в нітрити).

   Редис вибираємо круглий, а не довгий (в довгому більше нітратів).

Безжально позбавляйтеся від сумнівних, підгнилих, пошкоджених овочів і фруктів.

І не поспішайте накидатися на ранні овочі і фрукти!

 

Головний спеціаліст  Мостиського

Відділу Яворівського районного  управління

ГУ Держпродспоживслужби

У Львівській області                                                                                                     Ігор САННИЦЬКИЙ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь