Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика ентеробіозу

Дата: 20.05.2022 11:54
Кількість переглядів: 2837

                                  «Профілактика ентеробіозу»

   

      Гострики відносяться до паразитів - гельмінтів, життєвий цикл яких тісно пов'язаний з організмом людини. Їх  присутність і кількість визначається гігієнічними навичками людей, дотриманням ними правил особистої та громадської гігієни.
     Гострики - маленькі, круглі черв'яки білого кольору близько 1 см довжиною. Вони паразитують в нижньому відділі тонкого і у всіх відділах  товстого кишечника, можуть пасивно з випорожненнями (калом) виділятися назовні, але частіше активно виповзають з ануса і відкладають яйця. Зараження людини відбувається при проковтувані яєць гостриків, в кишечнику живуть тільки 30 днів, і якщо б хворий на ентеробіоз не вносив повторно до свого  роту  яйця гостриків, то він без медикаментозного лікування звільнився б від гостриків через місяць. До роту яйця заносяться брудними руками з їжею, а також з пилом. У кишечнику людей з яєць звільняються личинки, які через 14 днів перетворюються на дорослих гостриків.

     Гострики своїми рухами, а також виділеннями викликають сильне свербіння не тільки у дітей, але і у дорослих. При інтенсивній інвазії (коли в кишечнику багато гостриків) виповзання гостриків відбувається частіше, і свербіж турбує хворих не тільки в ночі , але і вдень. Рух самок при відкладанні яєць подразнює шкіру й викликає сильний свербіж. Свербіж буває різної інтенсивності, іноді порушується сон, з'являється дратівливість, слабкість. Діти уві сні  неспокійні, часто прокидаються, плачуть, стають непосидливими , погіршується концентрація уваги, погіршується апетит. Гострики, заповзаючи в сечостатеві органи, викликають їх запалення . Основним джерелом поширення ентеробіозу є людина, інвазована гостриками . Вона небезпечна  для осіб, які перебувають з нею  у близькому контакті. Зараження здорової людини відбувається при безпосередньому контакті з хворим на ентеробіоз, а також через забруднені яйцями гостриків  предмети побуту, іграшки та продукти харчування. Інвазовані, розчухуючи шкіру, забруднюють руки (яйця гостриків потрапляють на пальці рук, під нігті), через брудні руки яйця гостриків яйця потрапляють на іграшки, на дверні ручки, посуд, постільну та натільну білизну, на овочі, фрукти і т д.. При струшуванні забрудненої білизни яйця можуть бути занесені на інші предмети домашнього вжитку. Зараження гостриками також може відбуватися при шкідливих звичках гризти нігті,смоктати пальці. 

      Тривалий перебіг ентеробіозу у людей можливий тільки при повторних  зараженнях. Спостереження показали, що діти в сім'ях часто заражаються від дорослих, у яких, захворювання протікає в легшій формі, батьки не звертають на нього увагу і тривалий  час залишаються джерелом зараження для своїх дітей і оточуючих. З метою виявлення джерела зараження необхідно проводити лабораторні обстеження всіх членів сімей, в яких виявлено  інвазованих ентеробіозом.

       Для того, щоб уберегти себе і своїх дітей від гостриків, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки з милом після сну, перед їжею і після відвідування туалету, коротко стригти нігті, викорінювати у дітей, а іноді і у дорослих шкідливу звичку гризти нігті, брати в рот пальці, ручку, олівці ,лінійки.
Кожний ранок після сну хворим на ентеробіоз потрібно обмивати теплою водою з милом ті місця, де гострики можуть відкладати яйця , особливо ретельно повинні  мити руки. У хворих на ентеробіоз яйцями гостриків забруднюються постільна, натільна білизна і плаття. Білизну після сну  потрібно знешкоджувати шляхом прасування гарячою праскою.
Щодня, після миття, хворі на ентеробіоз змінюють нижню білизну вранці і ввечері. Весь період лікування   діти повинні носити трусики з щільно прилеглими до ніг штанинами на резинці, що попереджує розсіюванню яєць гостриків в ліжку.
    Слід пам'ятати, що при призначенні медикаментів підсилюється  виділення гостриків, відбувається інтенсивне зараження яйцями гостриків тіла хворого, натільної  та  постільної білизни , предметів побуту, іграшок. У цей період необхідно суворо дотримуватися правил особистої гігієни і щодня проводити вологе прибирання приміщення, ручок дверей, стільчиків, унітазів, горщиків, щіток, ганчірок та ін. прибирального інвентарю. Миються дитячі іграшки ,ошпарюються окропом і просушуються.
     У літній період потрібно використовувати сонячні промені (вивішувати поза приміщенням постіль, килими, доріжки). Сонячні промені, високі і низькі температури згубно впливають на яйця гостриків. .
      Гострики - черв'яки, що паразитують в організмі людини і викликають як у дітей, так і у дорослих важке захворювання – ентеробіоз. Пам'ятайте, наше здоров’я у наших руках!Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження.

 

Помічник  лікаря - епідеміолога 

Мостиського відділу Яворівського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби у  Львівській обл.                     Галина ГРИНЧИШИН

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь