Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що означає для Хідновицької та Мишлятицької сільських рад приєднання до Шегинівської ОТГ

Дата: 16.01.2020 14:09
Кількість переглядів: 981

22 грудня 2019 року відбулися довибори депутатів сільської ради у зв’язку із приєднанням Хідновицької та Мишлятицької сільських рад до Шегинівської об’єднаної територіальної громади. За результатами цього приєднання наступають певні правові та фінансові наслідки для закладів та установ на території громади.

16 січня 2020 року радники Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD з питань місцевих фінансів та управління Юрій Голинський, з питань децентралізації та місцевого самоврядування Андрій Гнида і експертка з комунікації та висвітлення Дарія Зубрицька відвідали Шегинівську сільську раду і поспілкувалися із працівниками ради про наслідки процесу приєднання. Радники рекомендували зважати на часові вимоги до реорганізації, наслідки кадрових рішень і багато іншого.

Правові наслідки приєднання

Підсумки виборів не є автоматичним наслідком отриманням повноважень та фінансових ресурсів по управлінні освітніми чи медичними закладами на території громади. Адже є певні процедури, які ще потрібно виконати як Шегинівській сільській раді, так і Мостиській районній раді. А також провести процедури реорганізації двох сільських рад, переведення працівників та передачі повноважень з району на рівень Шегинівської сільської ради тощо. Ці процеси згідно законодавства мають певне регулювання, а тому триватимуть впродовж кількох місяців, - розповів радник з децентралізації та місцевого самоврядування Андрій Гнида.

Яких змін слід очікувати:

  • У сфері освіти: на території доєднаних сільських рад знаходяться Мишлятицька та Хідновицька ЗОШ І-ІІ ст., із штатною чисельністю – 49,66 штатних одиниць. Оскільки вищезгадані заклади відносяться до районного рівня управління, то виплата заробітної плати відбуватиметься з районного бюджету. Передача майна і перевід працівників відбуватиметься згідно чинного законодавства. Під час навчального процесу жодних звільнень та змін не буде!!!
  • У сфері культури: на території доєднаних сільських рад функціонує шість Народних домів та чотири бібліотеки, в яких працює 11 спеціалістів. На даний час заробітна плата також фінансується з районного бюджету. У Шегинівській ОТГ робота сфери культури організована таким чином, що працівники знаходяться у структурі відділу освіти, культури і туризму, молоді і спорту. Передача майна і перевід працівників відбуватиметься згідно чинного законодавства та на посади спеціалістів  у даний відділ.
  • У сфері медицини: на території доєднаних сільських рад функціонує пять ФАПів. Заробітну плату їх працівники отримують із надходжень від Національної служби здоров’я України (НСЗУ), відповідно до кількості укладених декларацій мешканців із лікарями. У якій ФАПи зараз перебувають структурі?
  • Сільські ради. Після проведення сесії, яка запланована на 28 січня, відбудеться підтвердження повноважень обраних депутатів, буде створена реорганізаційна комісія, покладуть обов’язки старост на колишніх голів сільських рад по обидвох Мишлятицькому та Хідновицькому старостинських округах, які за посадою ввійдуть до складу виконавчого комітету Шегинівської сільської ради. Таким чином, мешканці Мишлятич та Хіднович отримають своїх представників у керівництві ОТГ. Також проведуть передачу майна та створять архів.

Фінансові наслідки приєднання

Бюджет Шегинівської ОТГ становить 42 млн 695 тис. грн., з них власні надходження – 25 млн 122,6 тис. грн., освітня субвенція становить 14 млн 431,2 тис. грн. Із цих коштів у 2020 році будуть здійснюватися видатки на заробітну плату, надання послуг, оплату комунальних послуг, соціальний і економічний розвиток Шегинівської ОТГ.

Радник з питань місцевих фінансів та управління Юрій Голинський зазначив, що на даний момент Шегинівська громада не має повноважень по управлінню закладами на території приєднаних сільських рад. До того часу, поки обєднана громада не отримає повноваження по управлінню закладами приєднаних сільських рад, виплата заробітної плати і комунальних платежі будуть здійснюватися із районного бюджету.

Особливістю приєднання у 2019 році є те, що з території приєднаних сільських рад до бюджету громади не будуть надходити кошти, які отримує ОТГ, поки Верховна Рада не внесе зміни до Державного бюджету. До того часу кошти будуть йти в районний бюджет. Наприклад, основний бюджетоутворюючий податок - ПДФО (податок на доходи фізичних осіб), який утримується із заробітних плат, поки що надходить до районного бюджету. Проте, очікується, що мають відбутися зміни в чинне законодавство і Шегинівська ОТГ отримає всі відповідні кошти.

Керівництво Шегинівської сільської ради ОТГ відкриті до спілкування. Якщо у вас є додаткові запитання чи пропозиції, звертайтесь в сільську раду за адресою с. Шегині, вул. Дружби, 184 та за тел. 6-31-31.

                                                                            Керівництво Шегинівської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь