Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки детального плану території земельної ділянки у с. Баличі по вул. Зелена з метою облаштування рекреаційної зони та зони відпочинку, с. Баличі, Мостиського району Львівської області

Дата: 22.04.2019 12:18
Кількість переглядів: 888

Заява

про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки детального плану території земельної ділянки у с. Баличі по вул. Зелена з метою облаштування рекреаційної зони та зони відпочинку, с. Баличі, Мостиського району Львівської області

 

Загальні положення

  1. Замовник СЕО

Шегинівська сільська рада , вул. Дружби, 184, с. Шегині, Мостиський р-н, Львівська обл., 81321

ЄДРПОУ:        04371928

  1. Вид та основні цілі документу державного планування

Детальний план території земельної ділянки у с. Баличі по вул. Зелена з метою облаштування рекреаційної зони та зони відпочинку, с. Баличі, Мостиського району Львівської області розробляється на замовлення Шегинівська сільської ради згідно Рішення Шегинівської сільської ради № 11 від 10.08.2017 «Про включення до переліку земельних ділянок водного фонду для підготовки лотів до проведення земельних торгів у форм аукціону з продажу прав на них разом із водними об’єктами, що на них розташовані та надання дозволу на виготовлення відповідної документації». Орієнтовна площа запропонованої земельної ділянки становить – 2,7 га.

Детальний план є містобудівною документацією місцевого рівня, яка визначає функціональне призначення, параметри забудови земельної ділянки з метою розміщення об’єкту будівництва, формування принципів планувальної організації забудови, уточнення в більш крупному масштабі положень схеми планування території району, визначення планувальних обмежень  використання території  згідно з державними будівельними та санітарно-гігієнічними нормами, формування пропозицій щодо можливого розташування об’єкту з користування надрами в межах однієї проектної території із дотриманням вимог містобудівного, санітарного, екологічного, природоохоронного, протипожежного та іншого законодавства з метою залучення інвестицій згідно інтересів територіальної громади, заходів щодо реалізації містобудівної політики розвитку території району, згідно п.4.1. ДБН Б.1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території»; визначення містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки.

Проект повинен розроблятися у відповідності до:

  • Земельного, Водного та Лісового кодексів України;
  • Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»;
  • Закону України «Про відходи»;
  • Закону України «Про охорону атмосферного повітря»;
  • Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»;
  • Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»;
  • Закону України «Про природно-заповідний фонд України»;
  • Закону України «Про екологічну мережу України»;
  • Закону України «Про охорону земель»;
  • Закон України «Про рослинний світ»;
  • Закону України «Про тваринний світ»;
  • Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку»;
  • ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»;
  • ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій»;
  • ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів»;
  • ДСП - 173 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів»;
  • ДБН Б.2.4-1-94 «Планування і забудова міських поселень»;
  • ДБН А.2.2-1-2003 «Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) при проектуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд»;
  • ДБН Б.1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території»;
  • ДСТУ-Н Б Б.1-1-12:2011 «Настанова про склад та зміст плану зонування території (зонінг)»;
  • СНіП 1.02.01 "Охорона навколишнього природного середовища";
  • Наказу міністерства охорони здоров'я України № 173 від 19.06.96 «Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів».

 

  1. Інформація про те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів):

 

Розроблення детального плану території земельної ділянки у с. Баличі по вул. Зелена з метою облаштування рекреаційної зони та зони відпочинку, с. Баличі, Мостиського району Львівської області узгоджується з програмою соціально-економічного та культурного розвитку Мостиського району. ДДП узгоджується з Стратегією розвитку Львівської області до 2020 року, зокрема, Стратегічною цілю 2: Якість життя, операційною цілю 2.2. Комфортне середовище; Стратегічною цілю 4: Розвинуте село; Стратегічною цілю 5. Туристична привабливість

Створення рекреаційної зони та зони відпочинку забезпечить сприятливі умов для покращення умов відпочинку, фізичної підготовки та культурного виховання мешканців села, сприятиме соціально-економічному розвитку території, покращенню інфраструктури, створить нові робочі місця. 

Кількість мешканців с. Баличі становить - 838 осіб. Густота населення 2,05 осіб/га, територія с. Баличі становить – 408,1га.

Розташоване за 14 км від райцентру і за 7 км від залізничної станції у селі Мостиська Другі.

На заході с. Баличі межують з селом Великі Новосілки. Шість кілометрів від Балич на північному заході прикордонне село Шегині. У цьому ж напрямку за три кілометри село Хатки. На сході села Тщенець, Волиця, на південному сході від Балич село Чишки, Конюшки, а на півдні село Мочеради.

Землі с. Баличі знаходяться на висоті 275-287 м н.р.м.

Територія знаходиться в межах зовншньої зони Передкарпатського передового прогину, четвертинні відклади представлені еолово-делювальними вдкладами, леси, лесовидні суглнки, супіски піски. У геоморфологічному відношенні ділянка належить до Надсянського регіону Передкарпаття. Опільська група ландшафтів, Сянсько-Дністровський ландшафт, увалист й грядов спадистосхил з темно-сірими лсовими слабозмитими грунтами на лесовидних суглинках. 

Клімат району помірно-континентальний, з помірно м’якою зимою, тривалою вологою весною, нежарким дощовим літом і теплою, порівняно сухою осінню. Для цієї зони характерні низький атмосферний тиск і висока вологість повітря. Переважаючі над територією атлантичні повітряні маси  сумісно з впливом багатьох метеорологічних факторів викликають часті, іноді зливові дощі, швидку зміну погоди та обумовлюють нестійкий сніговий покрив.

Найхолоднішим місяцем є січень з середньомісячною температурою за багаторічний період - 3,34ºС, найтеплішим місяцем є липень з середньомісячною температурою +18,22ºС. Середньорічна температура повітря +7,72ºС.

Річна амплітуда (різниця між середньою температурою самого теплого і самого холодного місяців) складає 21,56ºС.

Середньорічна кількість опадів складає 695,28 мм і досягає в багатоводні роки 994-999,4 мм. Річний розподіл опадів характеризується максимумом в червні-липні (86,6-92,83 мм) і мінімумом в січні-березні (39,54-41,5 мм).

В зимовий період випадає атмосферних опадів 18,5% від річної кількості.

Гідрогеологічні умови району характеризуються наявністю ґрунтового водоносного горизонту четвертинного віку.

Глибини залягання рівнів ґрунтових вод змінюються на протязі року в залежності від кліматичних умов. Режим ґрунтових вод безнапірний. Живлення четвертинного водоносного горизонту відбувається за рахунок атмосферних опадів. В періоди інтенсивного випадіння атмосферних опадів та весняного сніготанення можливий підйом ґрунтових вод

Максимальна глибина промерзання ґрунту – 50 см.

Екологічні умови ділянки  проектування – добрі

На даний час, територія на яку розробляється ДПТ використовується, як землі водного фонду та відносяться до земель с. Баличі. Елементи благоустрою на даній території відсутні. Водний об’єкт знаходиться в занедбаному стані зарослий очеретом, ряскою, береги порослі чагарниками, самосійними та порослевими деревами переважно породи верба.

На території проектування відсутні існуючі будівлі та споруди, об‘єкти культурної спадщини не виявлено. Землі історико-культурної спадщини в межах ДПТ відсутні.

Інженерні мережі в межах проектованої території відсутні.

Доступ до території проектування ДПТ здійснюється з дороги місцевого значення вул. Зелена.

Планувальними обмеження для здійснення планової діяльності на території ДПТ є охоронні зони, прибережно-захисні смуги, червоні лінії.

4. Ймовірні наслідки

а) У процесі влаштування та експлуатації рекреаційної зони та зони відпочинку у с. Баличі по вул. Зелена можливі різні ризики впливу на навколишнє природне середовище.

Оцінка за видами та кількістю очікуваних відходів, викидів (скидів), забруднення води, повітря, ґрунту та надр, шумового, вібраційного, світлового, теплового та радіаційного забруднення, в результаті виконання підготовчих і будівельних робіт та провадження планованої діяльності наведено у таблиці 1.

Таблиця 1. Оцінка за видами та кількістю очікуваних ризиків впливу (відходів, викидів (скидів), забруднення води, повітря, ґрунту та надр, шумового, вібраційного, світлового, теплового та радіаційного забруднення в результаті  провадження планової діяльності)

Відходи

Під час проведення будівельних та підготовчих робіт будуть утворюватися комунальні, будівельні відходи. Будівельні відходи, які можуть складатися з брухту бетону, дерев’яних конструкцій, лому чорних металів, піску, каміння.

У період експлуатації рекреаційної зони та зони відпочинку можливе утворення побутових та відходів.

Поверхневі та підземні води

Створення додаткових впливів не передбачається. Стоки рекомендовано утилізувати в локальних очисних спорудах або влаштувати вигрібну яму.

Ґрунт та надра

Вплив здійснюватиметься: при розробці будівельного майданчика; прокладанні комунікацій; будівництві і влаштуванні рекреаційної зони та зони відпочинку.

Атмосферне повітря

У результаті виконання будівельних робіт будуть наявні неорганізовані нестаціонарні джерела викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря – автотранспорт, дизель-генератор, зварювальні роботи, пересипка сипучих матеріалів (грунт, пісок, щебінь).

При зварюванні в атмосферне повітря виділяється - заліза оксид, марганець та його з'єднання, хром шестивалентний, азоту оксид, вуглецю оксид.

Акустичний вплив

Під час будівельних робіт, від пересування техніки, виконання земляних робіт тощо, виникне додаткове шумове навантаження. Під час експлуатації рекреаційної зони та зони відпочинку перевищення рівнів шуму не передбачається.

Світлове, теплове та радіаційне забруднення

Очікування впливу не передбачається.

Флора та  фауна

З огляду на характер запланованих робіт, значного впливу на місцеву фауну та флору не очікується.

Геологічне середовище

Вплив буде здійснюватися при розробці будівельного майданчика влаштуванні фундаментів.

Технологічні ризики / аварії що можуть вплинути на здоров’я населення

Додаткового впливу на стан здоров’я населення безпосередня діяльність рекреаційної зони та зони відпочинку не створюватиме. Технологічні ризики відсутні.

б) В зоні орієнтовної СЗЗ ділянки з природоохоронним статусом відсутні.

в) Зважаючи на географічне положення ділянки, транскордонні наслідки реалізації планової діяльності для довкілля приграничних територій, у тому числі здоров’я населення, не очікуються.

5. Розгляд альтернатив

Альтернативних варіантів проекту не передбачається, оскільки обрано вільну ділянку яка знаходиться у комунальній власності, в центральній частині села, що створить зручний доступ до користування рекреаційною зоною та зоною відпочинку мешканцями.

Проектом потрібно передбачити застосування найкращих сучасних технологій та практик, врахувати містобудівні обмеження та особливості району розташування.

6. Під час розробки СЕО передбачається використовувати наступну інформацію

- доповіді про стан довкілля.

- статистичну інформацію.

- фонові та лабораторні дослідження стану довкілля.

- дані моніторингу стану довкілля.

- оцінку впливу на довкілля планової діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля.

- пропозиції щодо зміни існуючого функціонального використання території.

При розроблені документації необхідне врахування схеми планування території Львівської області, інформація земельного кадастру.

При виконанні звіту проекту заплановано використання методів стратегічного аналізу, насамперед аналіз контексту стратегічного планування, що передбачає встановлення зав’язків з іншими документами державного планування та дослідження нормативно-правових умов реалізації рішень.

7. Заходи, для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

Для влаштування основних споруд рекреаційної зони та зони відпочинку, потрібно визначити загальну площу, необхідну для розташування будівель і споруд планового об’єкту. Визначити потребу у воді для роботи рекреаційної зони та зони відпочинку, а також для пожежогасіння, спроектувати систему водовідведення та очищення стоків, не допускати потрапляння неочищених стоків.

Визначити способи поводження з відходами, що утворюватимуться під час будівництва та експлуатації рекреаційної зони та зони відпочинку.

Передбачити забезпечення санітарних норм роботи працівників.

Передбачити проведення робіт з рекультивації порушених земель відповідно до вимог існуючого законодавства.

На стадії проектування провести докладні розрахунки по об'ємах ґрунту, що виймається, і основних чисельних показниках благоустрою.

Оцінити шумове забруднення протягом періоду будівництва та експлуатації рекреаційної зони та зони відпочинку.

Забезпечити зниження негативних вплив робіт, зокрема, не допускати заправки будівельної техніки паливно-мастильними матеріалами на ділянці. Залишки будівельних матеріалів вивозити у спеціально відведені місця.

В склад заходів по інженерній підготовці території, згідно з характером наміченого використання та планувальної організації території, необхідно включити вертикальне планування території, поверхневе водовідведення.

8. Зміст звіту про стратегічну екологічну оцінку

Основні цілі детального плану, його зв’язок з іншими документами державного планування;

- характеристику поточного стану довкілля, у тому числі здоров’я населення, та прогнозні зміни цього стану, якщо документ державного планування не буде затверджено (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

- характеристику стану довкілля, умов життєдіяльності населення та стану його здоров’я на територіях, які ймовірно зазнають впливу (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь