Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно нітрати

Дата: 04.06.2024 12:11
Кількість переглядів: 70

Verum Kids - Обережно, нітрати ! Традиційний сезон кавунів і динь в Україні  починається в серпні. ⛔ Бачеві культури (кавуни, дині) можуть накопичувати  нітрати, які, потрапляючи в організм людини, є дуже небезпечним

На ринках та магазинах активно продаються ранні овочі та зелень. Від розмаїття овочів та фруктів розбігаються очі, були б тільки гроші все це купувати. Правда, є ще один нюанс – не вся вирощена продукція, є екологічно чистою та може містити підвищену концентрацію нітратів, пестицидів. Все залежить від дотримання технології вирощення овочів, ягід, фруктів та доброчесності їх виробника.

Як же вберегтися від купівлі нітратизованої продукції, наскільки вона є шкідливою. Нітрати присутні у кожному овочі, ягоді чи фрукті. Навіть рожевобоке яблуко, вирощене у бабусиному саду, містить їх. Важливо тільки, щоби їх вміст не перевищує норму. Кожна партія овочевої продукції  (до її продажу як в супермаркеті, магазинчику чи на ринку), має проходити лабораторний контроль на вміст нітратів, залишкових кількостей пестицидів та мати відповідний висновок ветеринарно-санітарної експертизи (результати досліджень). Наголошую, що кожен  продавець ранньої овочевої (в т.ч. парникової) продукції повинен мати експертний висновок з лабораторії, яка має бути на кожному ринку. Найбільшу небезпеку несуть ранні овочі, які продаються на стихійних ринках. Адже на організованих ринках вони мають проходити контроль на вміст нітратів, а на стихійних ніхто їх не контролює. Кожен споживач має право вимагати у продавця документи, які засвідчують їх якість та безпеку здоров’ю людини. Покупець обов'язково повинен вимагати від продавця експертний висновок, без нього парникові овочі краще не купувати (допустима норма нітратів, зокрема в огірках не більше 400 мг/кг,  у помідорах до 300 мг/кг).

Щоби виростити овочі у теплицях та на закритому ґрунті, використовують штучне світло, органічні та неорганічні добрива, прискорювачі росту. В процесі їх дозрівання накопичується значна кількість нітратів та нітритів. Тому так важливо дотримуватись технології вирощення овочів/ягід, термінів внесення агрохімікатів та збору врожаю. Серед овочів огірки чи не найбільше всмоктують отруйні речовини. Тому перед їх вживанням шкірку слід очищати. Вміст нітратів дещо зменшиться, якщо овочі вимочити у кількох водах. Крім того, не бажано тепличні огірки, помідори довго зберігати – слід вживати їх свіжими, щойно зірваними.

Вживання овочів та фруктів невідомого походження слід максимально обмежити. Якщо ж без них не обійтися, то їх потрібно споживати разом із іншими продуктами, скажімо, м’ясом, кашею. У жодному разі не натщесерце. Нітрати зв’язуючись з гемоглобіном крові, утруднюють перенесення ним кисню до тканин організму, що призводить до їх кисневого голодання. Нітрати викликають подразнення слизової оболонки шлунка. Це може призвести до гастритів, ентероколітів чи отруєнь. Якщо ви відчули біль «під ложечкою», вас нудить чи з’явились проноси та слабкість, звертайтеся до лікаря. Найважче переносять отруєння діти та люди похилого віку. Особливо дітям до трьох років давати такі продукти не рекомендується.

Доброго Вам здоров’я.

 

 

Головний спеціаліст відділу держнагляду за дотриманням санітарного

законодавства Яворівського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області                                           Юрій ЧЕРТОВ    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь