Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що необхідно знати про хворобу, викликану вірусом Коксакі.

Дата: 12.10.2023 10:08
Кількість переглядів: 202

         Вірус Коксакі - Балтський центр ПМСД

        Надворі  осінь. Саме цей перехідний період дуже сприятливий для розмноження усіляких вірусів. Якщо ви помітили у свого малюка дивні висипи на ручках, ніжках та обличчі – це може бути що завгодно. Одна із ймовірних причин – вірус Коксакі.

Вірус Коксакі – хвороба, що вражає ротову порожнину, кисті рук та ступні. Через це у захворювання є й інша назва: синдром "рука-нога-рот". Хворіють ним переважно діти до 5-ти років, проте трапляються випадки інфікування і дорослих. Інкубаційний період захворювання триває близько 4-7 днів з моменту зараження. Підхопити вірус можна двома шляхами: -

повітряно-крапельним, коли інфікований кашляє, чхає або просто з вами розмовляє; фекально-оральним, тобто через іграшки, посуд, предмети гігієни, забруднену воду чи їжу, або там, де можливий контакт з людськими екскрементами.

            Симптоми: з’являються ознаки інтоксикації – слабкість, головний біль, першіння в горлі, болі у м’язах тощо; температура підіймається до 37,8 - 39,4°С і тримається протягом 3-5 днів; через 1-2 дні на долонях і стопах, іноді між пальцями рук та ніг, а також на сідницях  з’являються прозорі водянисті пухирці невеликого розміру (до 3 мм в діаметрі), обрамлені характерними кільцеподібними почервоніннями. Такий висип тримається на шкірі впродовж 5-7 днів, а потім зникає; в ротовій порожнині, одночасно з ураженням шкіри рук та ніг, також з’являються невеличкі пухирці. Переважно вони вражають внутрішню поверхню щік, хоча висип може вкривати і ясна, губи, язик та піднебіння. За 2 дні пухирці тріскаються і на їхньому місці з’являються неглибокі виразки. Після появи виразок знижується апетит, хворий стає капризним, роздратованим, особливо, якщо це дитина, з’являється біль у горлі, виникають складнощі під час прийому їжі, оскільки слизова ротової порожнини запалена, посилюється слиновиділення. В деяких джерелах можна знайти згадки про ще один симптом захворювання: за місяць-два після перенесеного синдрому у пацієнтів може спостерігатись ураження (відшаровування) нігтів.

           Характерною ознакою синдрому є відсутність симптомів інших інфекційних захворювань, таких, як ангіна, легеневий синдром, ураження лімфатичної системи тощо.

Переважно за такими клінічними ознаками і діагностують синдром Коксакі. Якщо хвороба протікає без ускладнень, симптоми зникають за тиждень, у гіршому випадку – за 9-10 днів. У разі ускладнень проводять додаткові лабораторні дослідження.

          При виявленні перших ознак хвороби необхідно звернутися до лікаря!

Вакцини від вірусу Коксакі ще не винайшли. Лікування вірусу проходить в основному симптоматичне і підтримувальне. Щоб мінімізувати ризик інфікування вірусом, необхідно: уникати контакту (особливо дитини) з тими, у кого спостерігаються симптоми вірусу Коксакі. Якщо все-таки доводиться піклуватись про хворих – одягати рукавички і захисну маску, обробляючи висип;не забувати мити руки перед прийомом їжі та прийшовши з вулиці; слідкувати, щоб дитина не брала до рук все підряд і не "куштувала на смак" брудні іграшки; не пити воду невідомого походження;не купатися у водоймах, куди потрапляють стічні води і де є ймовірність зараження людськими екскрементами.

         Зазвичай синдром Коксакі проходить легко і не залишає по собі й сліду. Проте були зареєстровані поодинокі випадки важких ускладнень. Вірус іноді може призвести до запалення ЦНС чи вірусного менінгіту.

Отже, головне – слідкувати за власною гігієною та гігієною вашої дитини, щоб уникнути ризику появи на шкірі «невідомих прищиків» і вберегти себе від зайвого стресу.

 

     Помічник  лікаря - епідеміолога 

     відділу державного нагляду за дотриманням

     санітарного законодавства

     Яворівського районного управління

     ГУ Держпродспоживслужби у  Львівській обл.                  Галина  ГРИНЧИШИН                                                      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь