Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гельмінози та їх профілактика

Дата: 04.07.2023 12:08
Кількість переглядів: 167

ГЕЛЬМІНТОЗИ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА.

 

         Гельмінтози (глисти) – одні з найпоширеніших захворювань у світі, по частоті вони поступаються лише гострим респіраторним захворювань і грипу. У людини описано понад 270 видів гельмінтів, в Україні з них найбільш часто зустрічаються близько 12 нозоологічних видів. В організмі однієї людини одночасно може перебувати до шести видів гельмінтів. Вони бувають різними за формою і розмірами. Гельмінтів називають ще паразитами, так як вони не можуть жити і добувати собі їжу самостійно. У них обов’язково повинен бути «господар» – людина або тварина, в організмі якого вони живуть за рахунок його поживних соків. Найчастіше паразити живуть в кишківнику, де відкладають велику кількість яєць, які виділяються назовні з випорожненнями. Гельмінти або паразитичні черви в людському організмі поводяться дуже приховано.

        Симптоми імунної реакції на зараження паразитами дуже подібні до симптомів грипу, харчових отруєнь, алергії, синдрому хронічної втоми тощо. А про зараження свинячим ціп'яком, стрічковим черв'яком, що досягає 3 метрів в довжину, можна не здогадуватися протягом усього терміну його життя – 2-3 роки. Гельмінти пригнічують імунні реакції, в результаті чого страждає захист організму. Вони провокують алергії, травні розлади, порушують функції внутрішніх органів. Організм отруюється продуктами обміну та розпаду гельмінтів, страждає від механічних пошкоджень і пригнічення імунної та нервової систем. У місцях їх паразитування визначаються ознаки запалення, утворюються кісти, капсули. Поглинаючи поживні речовини, мікроелементи, вітаміни глисти порушують харчування людського організму, сприяють розвитку гіповітамінозу, анемії, ендокринних і інших розладів у заражених ними людей. В результаті страждаючи гельмінтозами люди стають млявими, дратівливими, навчаються аби як, частіше хворіють, а дитячий організм відстає у фізичному і психічному розвитку, Простежується також зв’язок між хронічними запальними реакціями і розвитком злоякісних новоутворень у хворих на гельмінтози.

Всі гельмінти, що паразитують в людському організмі, діляться на три категорії:

Круглі черви – нематоди: аскариди, гострики, трихінели, анкілостоми та ін. Нематодози – «найпопулярніші» паразитарні захворювання. Як повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), ними одночасно заражені більше мільярда людей у світі (в загальній же складності різними гельмінтами заражені більше двох мільярдів людей).

Черви-сисуни – трематоди. Вони вражають печінку, жовчні та сечові шляхи, підшлункову залозу, кишечник, легені, кров. Найпоширеніші трематодози – опісторхоз, шистосомоз, клонорхоз, фасціольоз та ін. Причому деякі з них здатні провокувати канцерогенез – розвиток пухлин.

Стрічкові черви – цестоди. Їх на даний момент відомо 3500 видів, причому кожен з них може паразитувати в людському організмі. Яка саме цестода облюбує ваш організм, залежить від того, в якій країні ви живете. Одне з головних джерел зараження цими паразитами – риба, яка не пройшла повноцінну термічну обробку. Ехінококоз, дирофіляріоз, теніоз, теніаринхоз – цестодози, що вражають не тільки людину, але й домашніх тварин.

         Зі всіх представлених видів гельмінтів найчастіше у дитячому віці трапляються гострики, які здатні викликати ентеробіоз. Нерідко у дітей виявляються і аскариди. До найперших симптомів гельмінтозу, зокрема у дітей, належать - періодичне підвищення температури тіла; поганий сон, пригнічений настрій і плаксивість; розлад дефекації – можуть бути закрепи чи діарея, болі у животі і бурчання; порушення роботи травної системи – нудота і блювання, здування кишківника; алергічні прояви – свербіж, дрібні висипи. Варто відзначити і деякі специфічні ознаки гельмінтозу – наприклад, якщо було зараження гельмінтами на кшталт гостриків, то спостерігатиметься нічний анальний свербіж і розчухування шкіри навколо задньопрохідного отвору. А ось при зараженні аскаридами специфічними ознаками будуть кашель, симптоми бронхіту і збільшення лімфатичних вузлів.

          Щоб мінімізувати ризик підхопити «непроханих гостей», просто намагайтеся дотримуватися головних правил:

- строго дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед їжею, після кожного відвідування туалету, після кожного спілкування з собаками і кішками і взагалі після кожного забруднення, так як одна з найчастіших причин зараження гельмінтами  брудні руки;

- коротко стригти нігті, боротися зі шкідливою звичкою у дітей гризти їх і брати в рот пальці;

- слідкувати за чистотою тіла, білизни, одягу;

- утримувати своє житло в чистоті, знищувати мух, захищати від них їжу і воду;

- ретельно мити і обдавати окропом овочі, фрукти, ягоди і городню зелень, які вживаються в їжу без термічної обробки;

- купувати м’ясні та рибні продукти тільки в торговельній мережі, а не з рук, вживати їх в їжу тільки після ретельної термічної обробки; не вживати в їжу м’ясо, яке не пройшло санітарно-ветеринарної експертизи;

- пити і використовувати воду тільки з упорядкованих джерел, виключити споживання води з випадкових неперевірених вододжерел;

- підтримувати прилеглу до домоволодіння територію в належному гігієнічному стані, захистити грунт дворів, дитячих ігрових майданчиків від забруднення виділеннями людини і тварин;

- не брати домашніх тварин в ліжко, не дозволяти дітям гратися з бродячими тваринами;

- не допускати як добрива для городів і ягідників не знешкодженими попередньо стічними водами та фекаліями;

        Досить важливим є дотримання «харчової гігієни» - яйця паразитів можуть потрапити в організм з немитих фруктів, овочів, зелені – тому добре промивайте їх під проточною водою. А ще підвищену небезпеку становлять м'ясо та риба, які не пройшли достатню термічну обробку. Личинки паразитів особливо часто зустрічаються в рибі коропових порід, а також можуть підстерігати вас і в ікрі домашнього посолу, особливо в щучої, де люблять селитися личинки широкого лентеця. У сирому фарші та біфштексах з кров'ю можуть бути личинки бичачого чи свинячого ціп'яка. Крім нормальної термічної обробки є і ще один надійний спосіб знезаразити м'ясо і рибу – проморозити їх. Для цього підійде побутова морозилка з температурою -20оС. Витримайте там рибу або м'ясо протягом мінімум двох діб – і можете бути спокійні: личинки більшості паразитів не витримують такого «випробування холодом».

         При появі перших симптомів гельмінтозів необхідно звернутися до лікаря. Дотримуючись заходів особистої гігієни і профілактики, ви обережете себе від зараження гельмінтами.

         Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будьте здорові!

 

 

 

Головний спеціаліст відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Яворівського районного управління                                                            Юрій ЧЕРТОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь