Шегинівська громада
Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рейд невловимих. Педикульоз

Дата: 31.03.2021 12:28
Кількість переглядів: 1956

Рейд невловимих. Педикульоз.

        Їх важко побачити і майже неможливо зловити. Вони не літають, однак бігають незгірш за секретних агентів на завданні. Щоправда, їхніх послуг ніхто не замовляє. Та ці міні-створіння приходять без запрошення. Як виявити присутність вошей і швидко позбутися?

     Звичайнісінькі воші, що їх трапляється бачити на головах дітей навіть у наш прогресивний час. Комахи до 2 мм завдовжки з шістьма лапами та хоботком замість рота здатні наводити страх самою лише назвою. До речі, pediculus латиною перекладається просто – «воша». Хто зрадіє, навіть гіпотетично, новині, що в малюка оселилися квартиранти з асоціальною поведінкою? Справжні паразити: сплять, їдять за рахунок господаря, а за умов перенаселення прагнуть розширити сферу впливу.

    Кулінарні вподобання вошей близькі до комарів і кліщів. Їхня пристрасть – кров. Комахи роблять прокол у шкірі голови своїм мікрохоботком, вводять спеціальний фермент, аби кров не згорталася, і трапеза починається. До речі, саме фермент провокує страшенний свербіж.

     Вони постійно перебувають у процесі розмноження. Дорослі особини відкладають мініатюрні прозорі яйця, які називаються неблагозвучно «гнидами», прикріплюючи їх до волосяного фолікула. До слова, якщо гіперактивну вошу побачити вкрай складно, то її яйця – дуже легко, бо вони статичні. Саме наявність яєць – зрима ознака присутності паразитів на голові дитини.

    Що більша родина pediculus, то більшу небезпеку становить заражена дитина для навколишніх. Бо за умов демографічного вибуху статево зрілі елементи відправляються на пошуки нових  територій, що трапляються на їхньому шляху. Як свідчить практика, це голови колег по парті чи садочку. Ще одне надзвичайно шановане вошами місце швидкого множення – дитячі табори. Ці заклади мають серйозну перевагу перед садками та школами – тут чада перебувають без батьківського контролю, й воші можуть спокійно жити аж до повернення дітей додому.

     Чого від них чекати?    Звісно, неприємностей.

По-перше, несамовитого свербіжу шкіри голови від схильності комах до постійних трапез. Цікаво, що на апетит вошей значно впливає температура. Скажімо, при +30 градусах і вище комашки під’їдають кожні дві-три години, а якщо стовпчик термометра опускається нижче +20 – вони можуть голодувати до тижня. Нижче +10 градусів воші впадають у шоковий стан і перестають відкладати яйця.

По-друге, ранок у місцях укусів, які через постійне почухування створюють ризик вторинного інфікування, а отже – розвитку гнійного процесу.

По-третє, алергічних реакцій на продукти життєдіяльності комах.

По-четверте, дитячих капризів. А як інакше можна реагувати на страшний дискомфорт від свербежу?

        Насамперед варто заручитися підтримкою фахівця – інфекціоніста або педіатра. Спеціаліст розгляне ситуацію  і призначить лікування. Шампуні, лосьйони, спреї – сучасні препарати від паразитів ефективні, а головне – комфортні й обіцяють швидкий результат. Засіб знадобиться максимум двічі й позбавить не тільки вошей, а і яєць. До того ж, протипедикульозні компоненти не тхнуть, не подразнюють шкіру й не провокують алергічні реакції. Щоправда, вони безсилі проти сухих оболонок від яєць, які завдають певного клопоту після ліквідації колонії вошей. Лікарі радять вичісувати залишки густими гребінцями. Також не зайвим буде позбутися гребінців, резинок і шпильок для волосся, які були в ужитку під час боротьби з комахами.

    “Проблема педикульозу перебуває у площині соціальної невлаштованості та байдужості батьків. А страждають не лише їхні діти, а й усі, кому не пощастило опинитися в одному з ними класі чи садочку”.

 

Фельдшер санітарний відділу державного нагляду

За дотриманням санітарного законодавства

Мостиського   управління  ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області          Г. Гринчишин

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь